Cu Radio Italia pe fundal, încep să scriu prima ediție din cele două cu recomandări din Italia, mai precis o să vă povestesc despre Florența și Bologna.
Noi am ajuns în Florența pentru că ne-am luat bilete la concertul lui Francesco Gabbani. Am mers cu avionul Cluj-Bologna, Wizz Air, apoi de la aeroport am luat un autocar către Florența. Biletele se pot cumpăra (și) online. Autocarul face cam o oră și 40 de minute. Altă variantă către Florența ar fi trenul regional sau rapid din gara Bologna. Trenul rapid face cam 40 minute. Pentru asta am optat când am revenit din Florența în Bologna.
Cazările le-am luat de pe Booking. Câte trei nopți în fiecare oraș.
Am ajuns în Florența după-masa spre seară așa că nu am mai făcut mare lucru în ziua respectivă. Apoi am avut două zile pline în Florența.
Aviz amatorilor de muzee, recomand să vă luați bilete din timp de pe site-urile oficiale. Chiar și acum în extrasezon e aglomerat și sunt cozi. Noi la galeriile Ufizzi, de exemplu, nu am mai prins bilete online. La Galleria dell’Accademia, unde e celebra statuie a lui David făcută de Michelangelo, am prins bilete online, dar aici, cumva, nici nu erau cozi în fața muzeului, deci am fi putut merge și neprogramat în acea zi. În alte muzee sau obiective turistice nu am mai intrat pentru că am vrut să ne și plimbăm să vedem orașul.

De câțiva ani nu pot zice că mă mai entuziasmează turismul de tip “bifat muzeu după muzeu”. Prefer să mă plimb prin oraș, să îi simt atmosfera, să mai las la voia sorții ce îmi iese în cale, ce mai e de descoperit.
Planurile cu un oraș anume depind mult de ce tip de turism preferi, ce dorești să vezi și să experimentezi. Mie îmi place să descopăr colțuri frumoase din oraș, caut librării, cafea bună și patiserie/dulciuri, poate și cinematografe vechi, cu caracter, dacă există. În rest, mai fără planuri. Ați văzut și cu Viena, ultima dată am preferat să merg pe urmele locațiilor de filmare ale filmului Before Sunrise. Muzee bifasem mai demult, când mai vizitasem orașul.
Florența aș descrie-o ca orășel muzeu. Cel puțin partea de centru vechi unde sunt obiectivele turistice principale. Istorie și frumos la tot pasul, trotuare și străduțe înguste. Are un farmec aparte, îți vine să te tot uiți pe sus la clădiri, deși ar fi recomandat să te uiți și pe unde calci la cât sunt de denivelate trotuarele.
Mai apoi, a fost aglomerată. Chiar și așa în extrasezon, cu zile ploioase, te poți bate de oameni pe străduțe. În plus, cum drumurile sunt la scară mică, poate părea uneori sufocant. Nu pot să-mi închipui ce e acolo vara, în timpul vacanțelor, și pe caniculă. O altă impresie personală e că mi s-a părut sufocat de magazine de toate felurile. După ce că e plin de lume, mai e și copleșit de stimuli specific comerțului.
Dacă vreți să vizitați Florența recomand să mergeți cât mai în extrasezon posibil și să vă luați bilete din timp la obiectivele turistice în care vreți să intrați.
Noi în a doua zi am căutat să ocolim centrul aglomerat și să ne plimbăm și prin zone rezidențiale, unde e mai liniște și poate mai găsești un parc.
Ah, o mențiune importantă dacă vreți să folosiți autobuzele: trebuie să faceți semn șoferului, din stație, pentru că altfel nu oprește. La fel și dacă ești în autobuz și vrei să cobori la o anumită stație. Fără semnal nu oprește deloc. Așa ne-a trecut prin față un autobuz de care aveam nevoie ca să ajungem la concert și apoi foarte greu a mai ajuns același număr. Al cărui traseu a fost și deviat în acea zi. Bilete se pot lua contacteless din autobuz. Te taxează abia a doua zi.
Mai departe vă las recomand de locuri diverse care mi-au plăcut mie. Le las cu link către Instagram:
Rooster: loc de brunch bun și consistent. Au două locații în oraș. Noi am prins un pic de coadă, o fi fost de vină și intervalul orar, dar nu am avut mult de așteptat, staff-ul a fost foarte operativ. Cafeaua nu pot să o recomand, dar în Italia aparent e greu să găsești cafea așa cum ne-a obișnuit pe noi oferta din Cluj.
Manly The Office: aici a fost cafeaua mai ok. Aș îndrăzni să recomand să încercați. Au mâncare tip brunch, a fost bună și aici. Au și patiserie, dar nu am încercat.
Ditta Artigianale: aici am mâncat patiserie foarte bună cu cremă de vanilie și zmeură. Cred că merită investigat mai mult și încercate și celelalte feluri. Au și aici cafea, dar nu am încercat.
Piazza Massimo D’Azeglio: o zonă rezidențială în care am ajuns încercând să ocolim centrul. Frumos de luat la pas. E aproape și Grădina Botanică. Poate merită vizitată dacă prindeți deschis.
Nino and friends: un magazin “periculos”, cu dulciuri foarte bune. Poți și degusta. E de luat în considerare. Nu știu cât de legit sunt, dar ceva tot am cumpărat de acolo, deși sunt mai scumpe produsele. M-am lăsat dusă de emoția momentului. Erau bune de tot cremele, și cele din biscuiți și cele din bombonele.
Venchi: aici e o ciocolaterie, tot așa on the pricier side, poți să guști înainte să cumperi. Au magazin și în Bologna.
Todo Modo: una dintre librăriile de pe liste, foarte nice, e mix cu cafenea/bar, poți lua ceva de băut și să te odihnești pe unde găsești loc. Au și cărți în engleză.
All’Antico Vinaio: am fost și la pomul lăudat și n-am fost impresionată, dar am zis totuși să menționez aici, cu explicații. E drept că am încercat un singur sandwich, un clasic italian, a fost bun, dar nu wow. Foccacia era prea dură pe exterior, m-am mai și zgârit pe cerul gurii cu ea. Poate am nimerit noi mai nepotrivit sau am ales sandwich-ul mai neinspirat. Am un feeling că dacă vrei un sandwich bun sigur poți găsi căutând pe altundeva și nestând neapărat la cozi. Nu am investigat prea mult ca să mergem altundeva și nici timp nu am mai avut. Am văzut că aveau un punct de servire și în gara din Florența.
Giunti Odeon: probabil cel mai frumos loc pe lângă clasicele obiective turistice cu istorie. O sală de spectacole care acum e și librărie. Interiorul e superb. Am lăsat o poză mai sus în articol. Mai am și pe profilul de Instagram. Seara se închide librăria și e doar cinematograf. Găsești și cărți în engleză. Te poți odihni și acolo pe unul dintre scaunele de cinematograf și poți să te uiți la filmul care se proiectează. Este și o cafenea alături în care nu am fost.
Osteria dei Golosi: un restaurant (și) cu mâncare locală în care am fost în una dintre seri, era și aproape de unde am avut noi cazarea.
✨ Bonus
Primești și tu și primesc și eu o lună gratuit pe MUBI, o platformă cu filme vechi și noi, pe care nu le prea găsești altundeva, atent selecționate, dacă accesezi link-ul acesta: MUBI.
David arata impresionant si doar din poza <3